باز هم کمای
در این چند روز که من به آمار وبلاگ دقت می کردم متوجه شده که تقریبا اکثر بازدید کننده ها با کلید واژه " کما " از وبلاگ دیدن کرده اند و از آن جایی که این روزها در بیشتر خانه های کلاته ( شاید هم سبزوار ) حداقل یک بار از کمای به عنوان غذا استفاده شده است لازم دیدم همچون سال گذشته مطلبی راجع به کمای در این پست بیاورم .
استفاده از محصولات و گیاهان بیابانی و کوهستانی از دیرباز در بین مردم مرسوم بوده و همچنان نیز در بین وعده های غذایی و دارویی مردم سراسر دنیا خودنمایی می کند .
مردم کلاته میر علی هم از این قضیه مستثنی نبوده و از گیاهان خوراکی فراوانی در فصول مختلف سال و مخصوصا بهار در وعده های غذایی خود استفاده میکنند که از این بین می توان به محصولات و گیاهان دارویی از قبیل خاکشیر ، سلمه ، فرنگ (fereng) ، ترتیزوک ، پی تو(peytava)، گندمک ، شاخ گاو ، بلقس (balqas) و از همه جالب تر گیاه کمای که در واقع خوش مزه هم هست اشاره کرد . گیاه خوراکی کمای که از دل خاک و به صورت خود جوش بیرون می آید برگ های سبز رنگی دارد که دارای چند شاخه است و در پایان رشد به قول مردم منطقه روداب به صورت "قرنه کمای "که دارای کلاهک نرم است خود را به نمایش می گذارد . موقع رویش این گیاه در اسفند ماه است که اگر در این زمان چرخی در بیابان ها بزنید می بینید که مردم مشغول جمع آوری کمای هستند . این گیاه در زمان پختن با آب بوی بسیار شدیدی دارد که فضای محیط اطراف را کاملا در بر می گیرد و از هر کوچه پس کوچه ای این بو به مشام می رسد .
● دستور پخت کمای:
ابتدا پس از جدا کردن قسمت اصلی ساقه گیاه و شست و شوی کامل با آب، آن را در یک دیگ پر از آب به مدت یک ساعت می جوشانند تا کامل پخته شود . سپس آن را آبکش کرده و آب آن را گرفته و با اضافه کردن سیر ، نمک، ادویه،تخم مرغ و سیب زمینی این غذای خوشمزه را در روغن کاملا می پزند . بعضی از خانواده ها هم پس از آبکش کردن و گرفتن آب اضافی ، کمای را بسته بندی کرده و در فریزر نگهداری می کنند تا در ایام دیگر سال به صورت نوبر از آن استفاده کنند . و اما این سوال که آیا این گیاه خوردنی از نظر علم پزشکی سالم است یا خیر را می توان این گونه پاسخ داد که بر اساس گفته های گذشتگان و بزرگان تاکنون موردی از مسمویت یا بیماری با خوردن این گیاه به دست نیامده و بنابر علم پزشکی کما یک گیاه خودرو است و با آب باران و نور خورشید سالم رشد می کند، پس باید سالم باشد .
حتی برای آن خواصی از قبیل نارسایی خون – ضعف اعصاب – ناراحتی معده – خواب اور – ضعف بینایی – ضد انگل – گرفتگی صداوآننژین نیز ذکر شده است .